FIRAT TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

Fırat TTO, teknoloji transferinin teşvik edilmesi ve yönlendirilmesini sağlamayı, fikri hakların ticarileştirilmesinde akademik girişimi özendirmeyi, spin – off’ları sürdürülebilir kılmayı, start – up’ları uluslararasılaştırmayı ve Doğu Anadolu’nun inovasyon merkezi olmayı vizyonu olarak belirlemiştir. Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının korunmasını ve yönetimini sağlamak; uluslararası düzeyde ticarileşmeyi ve sürdürülebilirliği sağlamak için akademisyen ve sanayici arasında multidisipliner bir işbirliğini teşvik etmek ve ilerletmek; uluslararası arenada çok yönlü bir iletişim ağı geliştirerek patentlenebilir ve ticarileştirilebilir fikir ve ürünlerle yatırımcı ve buluşçuları bir araya getirmek konularını ise gelecek dönemler için misyon edinmiştir.

FIRAT TEKNOKENT

20 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Fırat Teknokent-Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmuş ve 2009 yılında şirket kurulumunun tamamlanmasının ardından ülkemizde faaliyete geçen 21. TGB olmuştur. 80.000 m2 toplam alana sahip bölgemizin yapılaşma (kapalı) alanı 14.000 m2’ dir.

Vizyon

Fırat Teknokent Türkiye’ nin doğusunun, ulusal ve uluslararası olarak kabul görmüş bir Mükemmeliyet Merkezi; Bilişim, İletişim Teknolojileri ve Mühendislik alanlarında bir İnovasyon Merkezi olacaktır.

Misyon

Verimli bir ortamda ileri teknoloji ve Ar-Ge firmalarını üreterek, teşvik ederek ve destekleyerek bölgesel rekabet edebilirliği desteklemektir.

0

ÇALIŞAN

0

FİRMA

0

PROJE

0

KAPALI ALAN

PAYDAŞLARIMIZ

ÜYELİKLERİMİZ

EKİBİMİZ

Neden Teknokent?

Kurumlar/Gelir Vergisi İstisası

Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım, tasarım veya Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.

KDV İstisnası

Kanuna göre teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu Bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerinin, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında katma değer vergisinden müstesnadır.

Personel Gelir/Damga Vergisi İstisnası

Bölgede çalışan; Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31/12/2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır. ( İstisnaya konu destek personeli sayısı, toplam Ar-Ge personel sayısının %10’ unu aşamaz)

Personel Sigorta Pirim Desteği

Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31/12/2023 tarihine kadar SGK işveren payının %50’ si Devlet tarafından karşılanır.

Nitelikli Eleman Desteği

Temel bilimler alanlarında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Teknoloji Geliştirme Bölgeleri firmalarının, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı, iki yıl süreyle Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.

Gümrük Vergisi İstisnası

Bölgelerde Kanun kapsamında yürütülen yazılım, Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan istisnadır.

Makine/Teçhizat Alımlarında KDV İstisnası

Teknoloji Geliştirme Bölgesinde , 4691 sayılı Kanun kapsamındaki Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunan firmaların, sadece bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere 01.05.2018 tarihinden sonra yapılan yeni makine ve teçhizat alımları KDV’ den istisnadır.

Öğretim Üyeleri

Bölgelerde görevlendirilen öğretim üyelerinin Bölgede elde edecekleri gelirler üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulmaktadır. Öğretim elemanları Üniversite Yönetim Kurulu izni ile yaptıkları araştırmalarının sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bu Bölgelerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.